h

SP Zoetermeer aanwezig bij demonstratie tegen NAVO top

27 oktober 2007

SP Zoetermeer aanwezig bij demonstratie tegen NAVO top

Afgelopen donderdag, 25 oktober, was de SP Zoetermeer aanwezig bij de demonstratie tegen de NAVO top in Noordwijk. Op deze top was de verlenging van de Nederlandse deelname aan de oorlog in Afghanistan een belangrijk bespreekpunt. Fractieleden Lennart Feijen en Ewout den Heijer reisden, gewapend met een megafoon , die overigens ongebruikt bleef, naar Leiden waar zij zich bij de demonstranten van de Internationale Socialisten en Rood, jong in de SP voegden en verder gingen naar Noordwijk.

In Noordwijk aangekomen stond er een enorme hoeveelheid wapentuig uitgestald ter 'beveiliging' van de conferentiedeelnemers. Ewout den Heijer: "Ik ben door conflictgebieden zoals Transnistrië gereisd, waar in vergelijking met Noordwijk het leek alsof daar niets aan de hand was."

De NAVO ontwikkelt zich de laatste jaren tot privé-oorlogsclub van de Verenigde Staten, met woorden zoals "Either you're with us, or you're against us" sleept de VS de de NAVO bondgenoten mee in hun oorlog voor energie en macht. Ooit vormde de NAVO een belangrijke bescherming tegen de Sovjet Unie en dienst partners in het Warschaupact, door de onvoorwaardelijke steun zou het onmogelijk zijn om de westerse wereld aan te vallen. Na het einde van de koude oorlog zijn de verhoudingen in de wereld echter zodanig veranderd dat het bestaan van de NAVO zinloos is geworden. Nu wordt de NAVO vooral gebruikt om de Verenigde Naties te omzeilen.

In het belang van de bevolking die moet toekijken hoe geopolitieke belangen dagelijks slachtoffers eisen wil de SP zinloze oorlogen beëindigen en eisen dat de NAVO rekenschap aflegt aan de eigen bevolking en die van landen waar zij menen macht over te moeten uitoefenen. Bovendien is mensen bombarderen een volstrekt contraproductieve manier om vrede na te streven.

De demonstratie zelf verliep rustig, wel werden drie clowns opgepakt, en is een dag eerder een arrestatie verricht. Dit had er waarschijnlijk vooral mee te maken dat de veiligheidsdiensten wilden laten zien dat zij, en niet het volk de baas zijn in Nederland.

U bent hier