h

SP overhandigt WMO rapport aan wethouder

5 oktober 2007

SP overhandigt WMO rapport aan wethouder

De SP Zoetermeer heeft de afgelopen maand een eigen onderzoek gedaan naar het functioneren van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in de gemeente Zoetermeer. Dit onderzoek is onder een brede doelgroep van de WMO gehouden. De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in het rapport “Hulp zonder Zorgen”. Dit rapport zal worden aangeboden aan wethouder Speel (CDA) tijdens de raadsvergadering van maandag 8 oktober 2007.

Uit het onderzoek blijkt dat er in de gemeente Zoetermeer aardig wat problemen zijn rondom de WMO. De grootste zorgaanbieder in Zoetermeer is genoodzaakt om personeel te ontslaan, omdat de tarieven die zij hanteren voor huishoudelijke verzorging veel te laag zijn. Vele thuiszorgmedewerkers zullen hierdoor hun baan verliezen. Aan de thuiszorgmedewerker wordt nog wel aangeboden om voor zichzelf verder te gaan, wat voor de thuiszorgmedewerker een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden en sociale regelingen betekend.

De ontslagen hebben direct gevolgen voor de zorg die geleverd kan worden aan cliënten van de WMO. Veel cliënten dreigen hun vaste en vertrouwde hulp te verliezen. Tevens heeft de grootste zorgaanbieder in Zoetermeer besloten tot een selectieve instroom. Met deze maatregel kiest de zorgaanbieder zelf of zij wel of geen hulp zal bieden aan een cliënt. Een cliënt kan dan dus geweigerd worden door de zorgaanbieder! Door de personele problemen en de selectieve instroom loopt de doorlooptijd voor het aanvragen van huishoudelijke verzorging enorm op. Hulpbehoevende personen zitten hierdoor weken lang te wachten op hulp.

Daniël WesthoekDaniël Westhoek: “De ontstane problemen rondom de thuiszorg zorgen voor grote onrust onder de cliënten van de WMO. Cliënten zijn bang dat zij hun vertrouwde hulp zullen gaan verliezen en misschien zelfs zonder hulp komen te zitten. Na een half jaar marktwerking in de thuiszorg zijn de negatieve gevolgen hiervan al goed zichtbaar. De marktwerking heeft geresulteerd in vermindering van de kwaliteit en kwantiteit van het niveau van zorgverlening.”

U bent hier