h

SP niet tevreden met beantwoording schriftelijke vragen

11 september 2007

SP niet tevreden met beantwoording schriftelijke vragen

Eind augustus heeft de SP schriftelijke vragen gesteld over de mogelijke (gedwongen) ontslagen bij thuiszorginstellingen. Inmiddels hebben de antwoorden van het College van B&W de SP bereikt. De SP is niet tevreden met de beantwoording van het College van B&W. Het College van B&W schuift de verantwoording wel erg gemakkelijk van zich af. Tevens heeft de fractie het gevoel dat de verantwoordelijk wethouder de ernst van de zaak nog niet geheel inziet. Als er daadwerkelijk ontslagen zullen vallen heeft dit grote gevolgen voor de kwaliteit van de zorg in Zoetermeer.

Het College van B&W stelt in de beantwoording van de schriftelijke vragen dat het personeelsbeleid van een thuiszorginstelling niet een zaak is van de gemeente. De ontstane situatie is mede het gevolg van de marktwerking in de zorg en de veel te lage tarieven die de zorgaanbieders hebben geoffreerd.

Daniël WesthoekDaniël Westhoek: “De wethouder stelt onder andere in de beantwoording dat er voor schoonmaakwerk geen zwaarder (en dus duurder) gekwalificeerd personeel ingezet hoeft te worden. En daar zit het probleem al. Een huishoudelijk hulp is veel meer dan een 'schoonmaker/schoonmaakster'. Thuiszorgmedewerkers zijn een steun en toeverlaat van een cliënt. Tevens heeft een thuiszorgmedewerker een signalerende en begeleidende taak. Een taak dat dus niet zomaar door een schoonmaker uitgevoerd kan worden! Verder geeft de wethouder aan dat de zorgaanbieders tarieven hebben geoffreerd die aanmerkelijk onder de AWBZ tarieven liggen. Ook hier vraag ik mij af waarom er bij de wethouder geen lampje is gaan branden. Hoe kan men nu dezelfde zorg blijven leveren voor een veel lager tarief zonder dat er iets in het aanbod van de zorg veranderd? Als de gemeente dit maatschappelijk verantwoord noemt dan gaan we wat zorg betreft in Zoetermeer echt de verkeerde kant op.”

De SP heeft een agenderingsverzoek ingediend om de beantwoording van de schriftelijke vragen te bespreken tijdens de eerste volgende commissie Samenleving die plaats zal vinden op dinsdag 25 september.

U bent hier