h

SP zet stevig in tijdens voorjaarsdebat

12 juni 2007

SP zet stevig in tijdens voorjaarsdebat

De SP heeft duidelijk positie gekozen tijdens het voorjaarsdebat op maandag 11 juni. Wat betreft de SP wordt er niet gemorreld aan de positie van de Vrijetijdscentra ( bouwspeelplaatsen ) en zwembaden. Privatisering of verzelfstandiging zijn geen optie. Het college stelde voor om de bibliotheek in Oosterheem te schrappen. Géén optie voor de SP.

Het college stelt voor om ongeveer 4 miljoen euro te bezuinigen in 2008. De SP stelt dat belangrijke voorzieningen voor de burgers ontzien moeten worden.

Volgens de SP is het dan niet slim om de Vrijetijdscentra over te doen aan een nieuwe eigenaar of partner. Verzelfstandiging is een enkele weg. Bovendien stelt de gemeente zelf dat deze centra nooit rendabel kunnen zijn onder de huidige voorwaarden. Het zou dus leiden naar een duurdere, minder toegankelijke voorziening. De raad was zeer kritisch en wil na een onderzoek verder praten rond het najaarsdebat. Het voorstel van de SP om gewoon gelijk mogelijke veranderingen te schrappen was nog een brug te ver.

Het college wil ook onderzoeken of privatisering van zwembaden mogelijk is. Daniel Westhoek: 'Vijf minuten zoeken en je hebt al talloze voorbeelden van mislukte verzelfstandigingen door het hele land.' . Ook voor het voorstel om niet te privatiseren was te weinig steun in de raad. De raad stemde in om eerst een onderzoek te houden.

De SP wil niet morrelen aan de vesting Oosterheem van de bibliotheek en diende als enige een voorstel in om de bezuiniging te schrappen. Insprekers haalden terechte argumenten naar boven: 'Oosterheem is een wijk met nog relatief weinig voorzieningen, met veel kleine kinderen waarvoor leesvaardigheid zeer belangrijk is en ook nog eens vrij ver van het centrum ligt. Vaak voor mensen een stap te ver om naar de centrale bibliotheek te gaan, zeker voor kinderen en ouderen'. De raad ging unaniem akkoord met een voorstel dat de wethouder weer naar de onderhandelingstafel maant.

In November tijdens het najaarsdebat wordt de definitieve begroting vastgesteld. De raad koerst aan op een gat van bijna 2 miljoen euro. Er zal nog stevig gepraat moeten worden hoe dat op te lossen is.

U bent hier