h

Sloop Pelgrimshoeve gaat door

12 december 2006

Sloop Pelgrimshoeve gaat door

De Lactohoeve, beter bekend als de Pelgrimshoeve, gaat gesloopt worden. Dat is de uitkomst van het debat gisteren in de gemeenteraad. De SP heeft samen met Groenlinks en Leefbaar Zoetermeer dit nog proberen te voorkomen, maar kon niet rekenen op voldoende steun.

De Lactohoeve

De Lactohoeve stamt uit 1925 en is gebouwd op fundamenten van een oudere boerderij. De boerderij is gebouwd voor Nutricia om de toevoer van melk te garanderen en is als zodanig onderdeel van het economische erfgoed van Zoetermeer. De overige partijen zijn van mening dat het pand geen waardevolle aanvulling voor Zoetermeer is die behouden dient te blijven. Een belangrijke motivatie is daarbij de locatie. Deze zou volgens het college uitermate geschikt zijn voor 'hoogwaardige' kantoorbouw met nationale uitstraling.

Volgens de SP riekt die uitdrukking naar een hoog kantoorgebouw waar Zoetermeer inmiddels van barst. De noodzaak is ook niet voldoende aangetoond aangezien de huidige leegstand in Zoetermeer 12.9% is ( in Haaglanden meer dan 15%, in Amsterdam 21.9% ) . Kortom er is al zat kantoorruimte.

Bovendien is de SP van mening dat historie zoals de Lactohoeve niet moet wijken om louter financiele redenen. Historische gebouwen komen niet meer terug. Het college had beter moeten nadenken over alternatieven waarbij zowel ontwikkeling van het gebied als behoud van de Lactohoeve mogelijk is. Die weg is nu definitief gesloten.

U bent hier