h

SP maakt zich zorgen over viering 5 mei

20 april 2006

SP maakt zich zorgen over viering 5 mei

De afgelopen jaren heeft de viering van onze bevrijding én onze vrijheid in Zoetermeer in een negatief daglicht gestaan. Een aantal jaren was er sprake van ongeregeldheden. In 2005 werd in een poging om de rust te bewaren toestemming gegeven voor een apart feest in de Blokhut ( van Tuyllsportpark ). Achteraf bleken hier het nazistische Soetermeerse Skinhead Front (inmiddels heropgericht onder de naam Jeugd Storm Nederland) achter te zitten. Middels foto's op internet was duidelijk te zien dat de Hitlergroet gebracht werd. De SP was hier vooraf al bezorgd over en heeft de gemeente gevraagd om geen toestemming te geven voor dit feest. Achteraf is deze zorg helaas waarheid geworden.

De SP vreest een herhaling en wil duidelijkheid over de vraag of er dit jaar weer een gemeentelijk accommodatie verhuurd wordt aan een dergelijke groep. Bovendien maakt de SP zich zorgen over de veiligheid tijdens de gemeentelijke 5 mei viering op het marktplein.

Jeugdstorm Poster
Jeugdstorm poster, gezien in Zoetermeer december 2005

Gezien het artikel in het AD van 15/04/2006 radicaliseert een deel van de groep en is uit gesprekken met de gemeente weinig voortgekomen. De SP wil dat de gemeente duidelijk stelt dat er in Zoetermeer geen ruimte is voor racisme, xenofobie en haatzaaierij en actie onderneemt onder andere door middel van handhaving.

Daarom heeft de SP de volgende schriftelijke vragen gesteld:


Schriftelijke vragen 5 mei 2006

De afgelopen 3 jaar zijn er problemen geweest rond de viering van 5 mei in Zoetermeer. Vorig jaar was dat aanleiding tot het verhuren van de 'Blokhut' in het Van Tuyllsportpark aan een groep jongeren om daar een feest te houden onder dreiging van nieuwe ongeregeldheden. Achteraf bleek dat er op deze locatie niet aan de voorwaarden gehouden is. In de media waren foto's te zien waar duidelijk o.a. de Hitlergroet te zien was.

De SP vraagt zich het volgende af:

Wat betreft verhuur gemeentelijke accommodaties:

  • Is de gemeente het met de SP eens dat de gang van zaken (waaronder de beslissing om toestemming te geven voor de verhuur v/d blokhut aan deze groep jongeren) vorig jaar niet voor herhaling vatbaar is?
  • Klopt de informatie dat de blokhut voor 5/6 mei afgehuurd is?
  • Zo ja, weet de gemeente door wie of welke instantie?
  • Wat doet de gemeente om herhaling van vorig jaar te voorkomen?

Wat betreft verloop van het feest:

  • Verwacht de gemeente wederom problemen op de markt? Zo ja welke informatie heeft de gemeente?
  • Wat doet de gemeente om veiligheid te garanderen op 5 mei?

Algemeen

  • Is de gemeente het met de SP eens dat de Hitlergroet en dergelijke uitingen (idem geldt voor verboden symbolen op kleding) onwenselijk zijn in zowel het openbare gebied als in door de gemeente beschikbaar gestelde locaties? Zo ja, wat doet de gemeente om dit te handhaven?

Namens de SP-fractie,
Bas Schuiling

U bent hier