h

Reactie SP op collegeprogramma

22 april 2006

Reactie SP op collegeprogramma

In de raadsvergadering van 20 april jl. heeft de SP fractie haar reactie gegeven op het collegeprogramma. Het collegeprogramma is na uitvoerige behandeling uiteindelijk aangenomen. Buiten de coalitiepartijen stemden ook de oppositiepartijen GroenLinks en Leefbaar Zoetermeer voor het collegeprogramma. De SP heeft tegen het collegeprogramma gestemd.

Hieronder de reactie die de SP heeft gegeven op het collegeprogramma:

Dank voorzitter,

Vorige week heeft ook de SP fractie het collegeprogramma “Mee(r)doen” mogen ontvangen. Een stuk dat aan de hand van een aantal speerpunten is opgebouwd. Bij het opstellen van de speerpunten hadden alle partijen de mogelijkheid om hier aan deel te nemen. Ook nadat de SP hoorde niet deel te mogen nemen aan het college is de SP doorgegaan met het proces. Echter betreuren wij het dat er toch een aantal aanbevelingen niet terug te vinden zijn in het collegeprogramma, terwijl er wel nieuwe punten door het college aan zijn toegevoegd.

De SP fractie 2006 – 2010 bestaat nagenoeg uit nieuwe personen. Echter hebben deze personen op de achtergrond ervaring op kunnen doen van hoe het er in de gemeenteraad aan toe gaat. Daarom zijn wij ook zeer kritisch over bepaalde verwoordingen in het collegeprogramma. Want zoals bijvoorbeeld in de inleiding van het collegeprogramma op blz. 3 staat “dat doen we door onze stad goed te onderhouden en samen met gemeenten om ons heen verstandig om te gaan met de nog open ruimte”. Onderhouden betekend dus in de ogen van de SP niet dat er aan de lopende band groen moet verdwijnen onder het mom van onderhoudt! Als voorbeeld wil ik de uitspraak van een vorige wethouder gebruiken: “In het Westerpark was er toch al sprake dat er wat gesnoeid moest worden”. Dit als reactie op het kappen van 1300 m2 bomen in het Westerpark. Dit ter illustratie als voorbeeld van onze kritische houding ten opzichte van het stuk en de bewoording.

Dan het collegeprogramma zelf.

Als eerste komen wij een aantal keer tegen dat men “creatief met regelgeving en budget om wil gaan”. Creatief kan zo zijn voordelen hebben. Echter mag dit niet ten kosten gaan van het huidige niveau van voorzieningen of van het beschikbare budget. Voorbeeld uit het collegeprogramma: “Creatief omgaan met de mogelijkheden die de WMO biedt”. Hierin wil de SP zeer duidelijk zijn. Er moet niet creatief met de WMO worden omgegaan, maar ZORGVULDIG. Het beschikbare budget voor de WMO moet ook worden gebruikt waarvoor het dient. Het budget van de WMO mag onder geen omstandigheden gebruikt worden voor andere zaken.

Veiligheid blijkt een “hot-issue” te zijn in Zoetermeer. We krijgen zelf een eigen wethouder voor veiligheid. Schijnt vrij uniek te zijn in Nederland. De SP hoopt dat de wethouder ervoor kan zorgen dat de extra agenten die er gaan komen niet worden gebruikt als bonnenschrijvers. In het collegeprogramma staat dat een agent nu nog te veel een bonnenschrijver is. Maar het instellen van een “prestatieconvenant” zorgt er toch alleen maar meer voor dat een agent een bonnenschrijver wordt? Ook hoopt de SP dat het gebruik van cameratoezicht geen gewoonte zal worden, daarom steunen wij geen voorstellen met betrekking tot cameratoezicht. De privacy van de burger moet ook
gerespecteerd blijven. Ook wil de SP wijzen op meer agenten op straat tijdens uitgaansavonden.

Burgers moeten nadrukkelijk meer betrokken worden bij de stad. Een eerste aanzet daartoe wordt gegeven op wijkniveau. Er zullen wijkbudgetten komen. Een goed initiatief. De SP vraagt zich echter nog wel af hoe dit tot stand moet komen. Hoe kan een burger zijn/haar wensen doorgeven? Hoe wordt uiteindelijk besloten hoe het budget wordt uitgegeven? Kortom, nadere uitwerking hiervan is gewenst. Voor uitbreiding en onderhoudt van de winkelcentra wil de SP nadrukkelijk wijzen op het feit dat de burgers hier ook bij betrokken moeten worden. In het collegeprogramma staan eigenaars en winkeliers vermeld. Echter zijn het de burgers die daar hun boodschappen doen. Die hebben ook een mening wat zij graag willen.

De stad moet bruisende worden. Een “culturele as” zou hiervoor de ultieme oplossing zijn. De SP weet dat dit één van de belangrijkste punten voor de D66 fractie is. Het punt is bijna net zo belangrijk als het punt van de gekozen burgemeester van de de landelijke D66! De SP ondersteund initiatieven om de Dorpsstraat en het Stadshart meer met elkaar te verbinden. Toch hebben wij nog geen goed beeld van hoe de “culturele as” vormgegeven zal worden. Immers, er zijn al twee mogelijkheden om via de Dorpsstraat het Stadshart te bereiken. Is het bijvoorbeeld niet mogelijk om het laatste stukje van de Dorpsstraat (achter de Dobbe) ook wat aantrekkelijker te maken? Waarom is er dan een derde mogelijkheid nodig, welke de “culturele as” wordt genoemd? Wat hiervan de precieze toegevoegde
waarde is ziet de SP niet zo snel in. (kosten/baten)

Ook wat werkgelegenheid betreft zullen er een aantal initiatieven komen. De SP wil het belang van ICT nog een keer benadrukken. Het is al een aantal jaren een belangrijke doelstelling van de gemeente om een koploper te zijn op ICT gebied. Investeren in deze markt is goed en het is nog een milieuvriendelijke ook! Het binnenhalen van 30 internationale bedrijven vind de SP op zich geen probleem. Echter heeft de SP begrepen dat er hiervoor weer een aantal reisjes naar het buitenland staan gepland. In het verleden is gebleken dat reizen naar bijvoorbeeld China niet veel hebben opgeleverd. Daarom is de SP terughouden voor wat betreft de reisjes om nieuwe internationale bedrijven naar Zoetermeer te halen. Liever ziet de SP dat de gemeente kleine ondernemers, startersbedrijven en het MKB ondersteunt om zo de gewenste arbeidsplaatsen te verkrijgen.

Dan het onderdeel wonen. Ook al een aantal jaar het onderwerp van gesprek, in Zoetermeer en omstreken. De SP vind de doelstelling in het collegeprogramma wel erg bescheiden. Op het gebied van woningen is nu al een fors tekort voor de verschillende doelgroepen. De SP ziet graag een onderzoek naar de behoefte. Zorg dan dat de doelstelling wordt dat 50% tot 75% van de behoefte wordt gebouwd. Tevens moet het uitgangspunt zijn dat renoveren boven sloop staat. Sloop pas in het laatste geval. Renoveren is in de meeste gevallen goedkoper dan sloop! Ook hoopt de SP dat het college zich niet zal vastklampen aan de 30% sociale woningbouw regel die in Haaglanden geldt. Als blijkt dat er behoefte is aan 35% dan moet dat ook mogelijk zijn!

Als laatste punt dat ik wil aanhalen is de gemeentelijke dienstverlening. Ondergetekende heeft zelf deelgenomen aan de werkgroep die de speerpunten voor dit punt heeft opgesteld. Het onderdeel van digitalisering is vrij mager. Tijdens de besprekingen zijn er toch redelijk wat ambities geformuleerd, zoals bijvoorbeeld een webredacteur om de website up-to-date te houden. Verder komt er niets in het stuk voor over de werkwijze en houding van de ambtenaren. (klantgerichtheid, etc.) Ook staat er tot onze verbazing in dat voor een aantal typen vergunningen zal gelden dat bij een niet tijdige reactie van de gemeente de vergunning automatisch is verleend. Tijdens de bespreking van het speerpunt is hier uitdrukkelijk over gesproken en was er geen voorkeur binnen de werkgroep voor deze optie,
daarom stond het ook niet in de aanbeveling. Als dit het beleid zal worden dan voorziet de SP hierin problemen voor de gemeente. Zowel op administratief als juridisch gebied. Daarom raden wij dit ook af.

Hiermee heeft de SP op een zeer korte en hopelijk bondige manier haar bedenkingen geuit over het collegeprogramma. Hoewel er goede punten in het collegeprogramma staan, en waar we het college ook zeker aan zullen houden, wil de SP zich niet binden aan punten waar zij het niet eens mee is. Daarom zal de SP ook tegen het collegeprogramma stemmen.

W.D. Westhoek
Fractievoorzitter
SP Fractie Zoetermeer

U bent hier