h

Reactie op vragen Pinautomaten

17 maart 2005

Reactie op vragen Pinautomaten

Naar aanleiding van de schriftelijke vragen die de SP onlangs stelde over het gebrek aan pinautomaten in de gemeente.

Naar aanleiding van onderstaande beantwoording roepen wij bewoners op hun ervaringen en/of klachten te melden. Dit kan bijvoorbeeld via zoetermeer@sp.nl.

Onderstaand de vragen met daarbij de reactie van de gemeente.


Is het college van mening dat geldautomaten een belangrijke voorziening zijn voor bewoners?
Ja.

Kan het college aangeven wat haar ambitie is ten aanzien van het handhaven van een minimum serviceniveau per wijk of gebied?

Wij streven ernaar dat bewoners binnen een redelijke loopafstand tenminste hun dagelijkse boodschappen kunnen doen. De aanwezigheid van een geldautomaat is daarvoor niet van wezenlijk belang, omdat bij doorgaans alle winkels kan worden betaald met gebruikmaking van een pin- en/of chippas. Voor de beschikbaarheid van andere voorzieningen vinden wij grotere afstanden aanvaardbaar. Niettemin zou het wenselijk zijn, dat elk winkelcentrum een geldautomaat zou hebben.

Hoe kijkt u daar tegenaan met het oog op de afwezigheid van pinautomaten in de winkelcentra van Palenstein, Driemanspolder en Meerzicht? Mensen uit deze wijken moeten naar een andere wijk of het Stadshart uitwijken. In Meerzicht zijn er weliswaar pinautomaten, maar deze zijn niet toegankelijk buiten openingstijden.

De aan- of afwezigheid van geldautomaten is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de banken. De gemeente kan plaatsing van geldautomaten niet afdwingen. Op diverse plaatsen in Zoetermeer zijn of worden inmiddels geldautomaten bijgeplaatst, waaruit mag blijken, dat de banken oog hebben voor de vraag van de bewoners. Naar wij van de eigenaar van het winkelcentrum in Meerzicht hebben vernomen zal aan de buitenzijde van dat centrum eveneens een nieuwe geldautomaat worden geplaatst ter vervanging van de vernielde geldautomaat nabij de halte Meerzicht.

In de wijken Driemanspolder en Palenstein zijn nooit geldautomaten geweest, zodat het voorzieningenniveau wat dat betreft in die wijken niet is achteruitgegaan. De loopafstanden voor de bewoners van Palenstein of Driemanspolder naar de geldautomaten in het Stadshart of het Dorp zijn niet of nauwelijks groter dan de loopafstanden voor de bewoners van de buitenranden van andere wijken naar (de geldautomaten in) hun winkelcentrum. Voor Palenstein geldt, dat zowel door de marktpartijen als de gemeente aan de banken is gevraagd extra pinautomaten te plaatsen. De banken hebben aangegeven dit verzoek niet te honoreren. Wij zullen er echter alles aan doen om de banken alsnog te bewegen extra geldautomaten te plaatsen. Voorts kunnen klanten in de Digros-supermarkt in Palenstein als extra voorziening voor 50 eurocent en zonder dat zij verplicht zijn aankopen te doen, aan de kassa's geld pinnen.

Ziet het College mogelijkheden om aan de huidige situatie verbetering aan te brengen? In Meerzicht zou bijvoorbeeld een bepaalde toegangsdeur open gelaten kunnen worden, eventueel met afscherming van de overige gedeeltes van het centrum.

Zie antwoord 3.
Om vandalisme en criminaliteit in het winkelcentrum Meerzicht tegen te gaan is het centrum tegenwoordig buiten de winkeltijden gesloten. Het openlaten van een toegangsdeur zou deze maatregel teniet doen. Bovendien zou daarmee de veiligheid van de gebruiker van de geldautomaat niet zijn gediend.

U bent hier