h

SP kritisch over plannen Palenstein

10 februari 2005

SP kritisch over plannen Palenstein

Dinsdag 8 februari is in de commissie Openbare Ruimte het plan voor de herstructurering van Palenstein besproken.

De SP heeft een aantal kritische vragen gesteld over dit project. In het verleden waren er al plannen om Palenstein helemaal te slopen. Ook nu rijst de vraag of slopen absoluut noodzakelijk is. Men zou bijvoorbeeld ook kunnen overwegen om een deel van de wijk op te knappen. Waarom blijven bijvoorbeeld in een deelplan wel alle gallerijflats staan en in een ander deel niet?

Als er gesloopt gaat worden wil de SP dat er goede alternatieven moeten komen voor de huidige bewoners. Zij moeten een fatsoenlijke vergoeding krijgen. Bewoners die willen terugkeren moeten dat kunnen. Bewoners die niet terug willen moeten elders in Zoetermeer een aantrekkelijk aanbod krijgen.

Ook heeft de SP aangegeven dat Palenstein een wijk moet blijven met veel sociale woningen. In het huizentekort van de regio betalen immers mensen die niet veel huur kunnen opbrengen als snel de hoogste prijs. Minstens 50% van Palenstein moet sociale woningbouw zijn. Sociale woningbouw blijft de komende jaren hard nodig om mensen te huisvestering met een beperkt inkomen. Betaalbaar wonen is een grondrecht in Nederland!

Daarnaast heeft de SP aangegeven positief te staan tegenover het ontwikkelen van de brede school. Dat is een kans die gelukkig aangegrepen word. Wel geeft de fractie aan dat het bouwen van 60 jongerenwoningen wel erg mager is, gezien het aantal woningzoekenden onder de jongeren. Ook heeft de SP aangegeven dat beoogde 'starterswoningen' wel erg duur zijn voor jonge starters. Daarnaast zijn er ook veel ouderen die graag een klein, betaalbaar huis willen hebben. Ook voor deze groep maakt de SP zich sterk. Een onafhankelijk onderzoek heeft aangegeven dat aan beide woontypen een gebrek is of gaat zijn. Bovendien stelt datzelfde onderzoek dat er te weinig woningen met lagere huren ( zie het volledige rapport )

Ook speelt er landelijk een probleem. Minister Dekker wil de komende jaren de huren schrikbarend laten stijgen, nog voordat de eerste steen voor een nieuw Palenstein word gelegd. De SP wil eerst duidelijk hebben of dit gevolgen heeft voor de huur van de woningen in de wijk. De woningbouwverenigingen stellen dat de huren wel 'iets' omhoog moeten. De SP wil eerst weten in hoeverre dat invloed heeft op het 'passend wonen' . ( zie ook landelijke actie 'stop de huurexplosie'

De SP stelt zich voorlopig kritisch op en wil graag eerst de mening van de bewoners horen en het bewonersonderzoek afwachten. De SP staat daarom aanstaande zaterdag op het Croesinckplein om meningen te peilen. Ook als u aanvullende vragen wilt stellen over ons standpunt of de plannen van de gemeente bent u van harte welkom!

U bent hier