h

SP : Geen sloop Palenstein

23 februari 2005

SP : Geen sloop Palenstein

De SP heeft tegen het voorstel gestemd wat de sloop in moet houden van tweederde van de galerijflats in Palenstein.

Volgens de SP heeft het college niet voldoende gemotiveerd hoe het bouwen van dure woningen in een wijk perse het leefklimaat verbeterd. In Oosterheem is bijvoorbeeld gebleken dat dit niet per definitie garant staat voor een fijne leefomgeving.

Gaat uw flat plat?
Vraag eerst de mening van de bewoners

Ook de manier van communicatie naar de bewoners is de SP een doorn in het oog. Een aanzienlijk deel van de bewoners heeft pas een aantal maanden geleden van de nieuwste plannen gehoord via een huis-aan-huis krant. Veel bewoners worden al jaren in het duister gelaten. Eerdere vergelijkbare, plannen bleken al niet haalbaar.

Een groot deel van de bewoners moet daarnaast ook nog eens rondkomen van een beperkt inkomen. In Zoetermeer bestaan er simpelweg geen andere goedkope woonmogelijkheden. Zelfs de huur in Meerzicht is soms anderhalf keer zoveel wat voor een groot aantal mensen niet op te brengen is.

Problemen niet ontkennen

De SP heeft nooit de problemen ontkent die in Palenstein bestaan. De wijk heeft een imago van verloedering door zwerfvuil, hangjongeren en kleine criminaliteit. De SP stelt echter dat er betere manieren zijn om de problemen aan de pakken.

De SP steunt het voorstel van het college voor het realiseren van een zogenoemde 'brede school'. Een modern complex met basisscholen, kinder- en peuteropvang, een sportzaal en na schooltijd ruimte voor buurtactiviteiten. De SP is altijd warm voorstander van dergelijke voorzieningen geweest.

Een alternatief met toekomstperspectief

Er is in Zoetermeer een groot tekort aan betaalbare woningen, zowel voor ouderen, jongeren als voor gezinnen. Palenstein biedt met renovatie van de bestaande flats grote kansen om deze problemen aan te pakken. Sloop zet de woningmarkt alleen maar onnodig onder druk.

Met renovatie van de galerijflats en het verder opbouwen van het voorzieningenniveau (postkantoor, gezondheidscentrum en dergelijke) is een leefbare, gevarieerde wijk zonder sloop een reeƫle mogelijkheid!

U bent hier