h

Sociaal isolement dreigt voor bewoners Schoutenhoek

16 april 2004

Sociaal isolement dreigt voor bewoners Schoutenhoek

Sociaal isolement dreigt voor bewoners Schoutenhoek

De ouderenwoningen van Huys te Palenstein in de Schoutenhoek worden over een aantal jaren gesloopt. De bewoners is belooft dat ze d.m.v. een nieuwsbrief op de hoogte zouden worden gehouden van de ontwikkelingen en wanneer en waarheen ze gaan verhuizen.

Na een noodkreet van bewoners van het complex is de SP een kijkje gaan nemen en kwam al gauw tot de conlusie dat er heel wat zaken mis zijn gelopen. De beloofde informatie is na vier nieuwsbrieven gestopt. Het complex loopt leeg en de sociale contacten in o.a. de recreatiezaal bloeden daarom dood. Bewoners krijgen geen antwoord op de vraag hoe lang ze nog in deze situatie blijven zitten (dit kan nog wel eens 2 tot 4 jaar gaan duren). Mensen worden onder druk gezet om snel een andere, vaak te dure ouderenwoning te accepteren.

Medewerking van eigenaar en verhuurder Vidomes om de situatie leefbaar te houden voor de mensen lijkt er niet of onvoldoende te zijn. Zo wordt er voor de rokers geen rookruimte gemaakt, deze mensen moeten op hun oude dag buiten gaan staan. Een groepje bewoners dat nog mobiel genoeg is, verzamelt zich daarom regelmatig bij MacDonalds om onder het genot van een sigaretje en beschermd tegen kou en regen met elkaar te kunnen praten. Een bewoner die slecht ter been is heeft verzocht of hij voorlopig in afwachting van de verhuizing in een van de leeggekomen benedenwoningen kan gaan wonen. Dit verzoek werd geweigerd! Het laatste bericht is dat er geen receptioniste meer aanwezig is.

De zorgring heeft dit besluit genomen omdat er nog maar weinig mensen wonen. Ons raadslid Ans Nieuwenhuizen heeft de brandweer ingelicht over de leegstaande woningen, zij wisten van niets! Ans heeft voorgesteld om de leegstaande woningen te markeren zodat bij brand de zoektocht naar bewoners makkelijker verloopt. De SP gaat Vidomes om opheldering vragen over de, voor de bewoners onzekere situatie. Ook heeft de SP-fractie de situatie onder de aandacht gebracht van de wethouder. We houden u op de hoogte!

U bent hier