h

In de schijnwerpers: Ons Medisch Centrum

15 maart 2004

In de schijnwerpers: Ons Medisch Centrum

Dokter Hanneke Hannink en haar man Dick Vergeer stonden aan de wieg van huisartsenpraktijk Ons Medisch Centrum. Deze pioniers wilden de mensen laten zien wat Socialistische gezondheidszorg voor hen kan betekenen.

Zo’n 23 jaar geleden drinken en aten een tiental mensen koffie en gebak onder in een flat aan de Dunantstraat. Er was wat te vieren! Dokter Hanneke Hannink en haar man Dick Vergeer stonden aan de wieg van huisartsenpraktijk Ons Medisch Centrum. Peettante: de Socialistische Partij. Deze pioniers wilden de mensen laten zien wat Socialistische gezondheidszorg voor hen kan betekenen. Mede door de toendertijd slechte huisartsenzorg, stroomde de praktijk vol.

Dokters en assistenten keken verder dan de spreekkamerdeur. Pakten oorzaken van ziekte aan en namen deel aan acties. Zelfs in de gemeenteraad stonden ze op de bres voor de bevolking. Eerst Paul Jonas en later Hans van Riel: beiden nog steeds als huisarts werkzaam op O.M.C. Samen met assistenten Annie, Irma, Catry, Elleke en Karin, werksters Roos en Karianne en vele vrijwilligers doen ze hun best om de ruim 3000 patiënten gezond te houden (voorkómen is immers beter dan genezen) o.a. door voldoende tijd te nemen en het voorschrijven van medicijnen te beperken. Mensen met hoge bloeddruk en suiker komen elke 3 maanden op controle bij de assistentes. Er worden uitstrijkjes van de baarmoederhals gemaakt om kanker te voorkomen. In samenwerking met de universiteiten van Rotterdam en Leiden zijn de afgelopen jaren alle vrouwen op borstkanker onderzocht en de ouderen in de praktijk op slechthorendheid. Momenteel komen alle 70-plussers in de schijnwerpers: ze worden via huisbezoek door speciaal getrainde vrijwilligers medisch onderzocht en hun leefomstandigheden worden onder de loep genomen.

Op O.M.C. werkt ook Jean-Paul, een psychologisch geschoolde verpleegkundige. Mensen die in psychische moeilijkheden zijn gekomen kunnen zonder lange wachttijd en kosteloos bij hem terecht. Binnenkort gaat er – als de ziekenfondsen meewerken – een project ‘bewegen’ van start: voor één euro per keer kunnen mensen met chronische pijn, vetzucht of reumatische kwalen groepsgewijs onder deskundige leiding in zwembad, sportzaal of op de fiets aan hun gezondheid werken.

Er zijn plannen voor specialisten-spreekuren op het centrum en voor hulp voor mensen die werkloos zijn of problemen met hun (huur)baas hebben.

Het groepje pioniers van weleer is op weg om uit te groeien tot een Sociaal Medisch Centrum waar mensen met zorg, goed en snel geholpen worden.

Paul Jonas, huisarts O.M.C.

U bent hier