h

Brief aan Haagsche Courant

10 september 2003

Brief aan Haagsche Courant

Ik ben zeer geïnteresseerd in de Zoetermeerse politiek. Zo geïnteresseerd zelfs dat ik regelmatig een bijdrage probeer te leveren aan de kopij van de krant. Soms, als ik onder een schuilnaam indien, zijn er geen problemen(!). Het wordt pas opvallend als ik onder eigen naam schrijf.

Dan word ik veelvuldig genegeerd. Uiteraard schrijf ik met mijn eigen politieke invalshoek. Ik vind dat onze kiezers het recht hebben te weten waar we in Zoetermeer mee bezig zijn en hoe wij daar over denken. Ik kan er niets aan doen dat mijn politieke collega's de moeite niet willen nemen uw journalisten van hun denken op de hoogte te brengen. Het is daarom des te teleurstellender dat persberichten van mij omwille van het "evenwicht" worden genegeerd. Ook in komkommertijd als de Zoetermeer bijlage vol staat met nieuws (nou ja) uit omliggende gemeenten. Uiteraard is het zo dat het prominent in het nieuws moet worden gebracht dat een veertienjarige jongen een klap geeft aan een elfjarige. Dit is veel belangrijker dan een basisschool die het zo zat is dat tussen hun school en de gymzaal geen verkeersremmende maatregelen worden getroffen door de gemeente, dat ze zelf maar een zebrapad tekenen. De Haagsche Courant blonk uit door afwezigheid en zwijgzaamheid, tot groot genoegen van Streekblad en Postiljon, die nu eens geen "last" hadden van de primeur van het dagblad.

Nu zou ik het niet terecht vinden als u Rene Lamers of Michel van de Luytgaarden hierop aanspreekt. Bovenstaande voorbeelden komen uit de periode dat zij zelf niet in de krant schreven (vakantie, denk ik). Maar ook zij lopen vaak in het valletje van onze "concurrentie" die, bij navraag, zogenaamd niets weet. Terwijl het u zo langzamerhand toch bekend moet zijn dat de SP voordat ze iets ondernemen allang onderzoek hebben gedaan naar wat de "tegenpartij" allemaal wel en niet weet.

Ja, een goed politiek journalist benadert een verhaal natuurlijk door twee visies naast elkaar te zetten. Maar als de ene partij consequent zwijgt, wil dat niet zeggen dat je de ander daardoor maar moet negeren. Ik durf met u zelfs de discussie aan dat wanneer u onze mening wel afdrukt, de rest van de Zoetermeerse politici gegarandeerd zullen volgen. En dat is toch wat we willen? Politieke discussie dicht bij de burger? Kijk bijvoorbeeld een naar de bezoekersaantallen van een website als brummenseblunders.nl en ook naar de geschiedenis van die site. Blijkbaar gaat politici uiteindelijk wel reageren.

Uiteraard heb ik meerdere voorbeelden. Ik val u daar verder niet mee lastig. Ik zal ook niet zo ver gaan dat ik ga beweren dat uw krant de socialistische partij negeert als er iets positiefs te melden valt (zoals lezers van uw krant enkele jaren geleden al aan u meldden). Maar ik wil wel uw aandacht vragen voor het feit dat politiek niet alleen in de Raadszaal speelt. Hoewel andere partijen daar nog een beetje aan moeten wennen.

Wanneer de SP daarom dit najaar dan ook met een eigen huis aan huis krant komt in Zoetermeer, moet u niet denken dat u een nieuwe concurrent heeft maar de krant zal wel voor een groot deel bestaand uit gebeurtenissen in Zoetermeer die de pers nooit hebben gehaald. Die SP krant is overigens eenmalig, laten we hopen dat dat zo blijft.

Voorzitter SP-Zoetermeer
Fred van Elleswijk

U bent hier