h

Tekstverslag van actie tegen de ABN Amro

24 juli 2003

Tekstverslag van actie tegen de ABN Amro

Ook Zoetermeer deed mee met de estafetteactie tegen de financiering door de ABN Amro in het onderhoud van de clusterbom door het Britse bedrijf Insys.

Protest voor ABN-AmroOp maandag 23 juni verzamelde een groep van 12 SP actievoerders zich in de fractieruimte van de SP in het stadhuis. Gehuld in de alom bekende SP actiejacks begaven zij zich in colonne naar het ABN Amro filiaal in het stadshart. Onder de bezielende ondersteuning van Hans van Heijningen en 'bewapend' met actiekaarten, affiches en een groot spandoek formeerde zij zich voor de hoofdingang van het bankfiliaal.
Verbaasde klanten baanden zich een weg door de SP-delegatie en probeerden ongeschonden naar binnen te komen. Uiteraard lukte dit niet met lege handen. Al rap sneed een actievoerder hem/haar de pas af en drukte desbetreffende heer of mevrouw een actiekaart in de hand. Intussen werd het spandoek aan de hoofdingang bevestigd en de postertjes verspreid in de directe omgeving opgehangen.
Protest bij Abn-Amro
Na enkele minuten kwam plotseling de filiaalleider naar buiten en ging in discussie met Marjolanda en Hans van Heijningen over de standpunten, die (hoe kan het ook anders) nogal ver uit elkaar lagen. Toch verliep deze discussie gemoedelijk en na verzocht te hebben het spandoek hoger op te hangen, verliet de filiaalmanager het 'strijdtoneel'. Terug naar binnen, waar medewerkers van de Bank een tegenoffensief waren begonnen om hun versie van het verhaal vooral bij de cliënten bekend te laten zijn. Natuurlijk treft hen geen blaam en klanten moesten vooral niet denken dat hetgeen de SP beweert ook waar is.
De SP moet niet bij hen, maar bij de overheid aankloppen. De overheid heeft tenslotte de clusterbom als legaal wapen erkend! Aldus de lezing van de bank. Veel klanten van de bank namen de actiekaart zonder morren aan. Een enkeling verzekerde ons deze direct dezelfde dag nog in te vullen en op te sturen, want het was toch schandalig. Weer een ander vond dat de ABN Amro geen betrokkenheid had bij de clusterbom. Deze bezoeker kwam net van binnen en had het verweer van ABN nog in z´n hand.
Al met al een geslaagde actie waar maar weer 12 actieve SP-ers bij betrokken waren. Mogen we hopen dat veel acceptanten van de kaart deze daadwerkelijk opsturen en dat deze estafetteactie van de SP snel tot resultaat heeft dat de landelijke en Europese overheden erkennen dat de clusterbom een demonisch wapen is dat niet langer mag worden ingezet.

U bent hier